Mjød gjennom tidene

MJØD GJENNOM TIDENE

Mjødens Historie: Fra Gudedrikk til revitalisert Honningvin (mjød)

I dag skal vi se litt på historien til en drikk som har vært en kilde til glede og feiring i århundrer – mjøden. Som en gammel mjødbrygger med 10 års erfaring i kunsten, vil jeg gjerne ta dere med på en reise gjennom tidens gang og avsløre hemmelighetene bak denne eldgamle drikken.

Mjødens Spede Opprinnelse

Mjødens historie går tilbake til tider så fjerne at de nærmest forsvinner i tåken av tid. e tidligste sikre kildene tar oss til Asia, hvor de gamle kineserne allerede for flere tusen år siden visste om honningens sødme og hvordan den kunne forvandles til en forfriskende drikk. I Kina har arkeologer funnet bevis for tidlig mjødproduksjon i keramikkbeholdere som inneholdt honning og ris, datert tilbake til 7000–6500 f.Kr. Mens det diskuteres hvorvidt mjød sannsynligvis har oppstått i Afrika , hvor man gjerne ser for seg at noen fant noe gjæret honningvann i en trestump, er det i kina våre aller første kilder virker å være fra.

Mjød i Mange Kulturer

Mjød var ingen fremmed drikk i India heller, hvor keramikkbeholdere fra 1500–1000 f.Kr. bar spor av denne søte gudedrikken.

I fortidens Egypt, ble mjød kalt “medu” og ble av de rike og adelige drukket i vesentlige mengder. mjød ble både brukt som alkohol til feiring, såvel som brukt som medisin.

Vikingenes lidenskap for mjød er velkjent, og mjød var deres følgesvenn under store festligheter og i krig. Drikken hadde en viktig plass i norrøn mytologi, hvor geiten Heidrun ble sagt å ha spener som gav mjød i Valhall. Vi kan bare tenke oss de uforglemmelige festene som mjøden førte med seg.

En Kunst Gjennom Tidene

Mjødens oppskrifter har nok endret seg over tid, fra enkle ingredienser til dagens relativt brede mangfold. Honning, vann, og gjær har alltid vært grunnleggende, men de fleste som brygger i dag kjenner til kunsten å tilsette smak. Ingefær, einerbær, kryddernellik, kanel, og til og med frukt gir mjøden sin unike smak og aroma. Fra forumene på Facebook kjenner vi til og med til folk som lager capsimel, mjød med chili ! Andre enda mer sære forsøk finne nok også – men de skal vi ikke gå inn på …

Mjødbrygging har utviklet seg fra de tidlige dager med naturlig gjæring til dagens nøyaktige temperaturkontroll og filtrering. Vi har tatt kunsten til nye høyder, eksperimentert med smaker og skapt en uendelig variasjon av mjød, fra tørr og krydret til fruktig og søt. Vi har til og med tatt inspirasjon fra historiske oppskrifter og gjenopplivet gamle tradisjoner.

Historiens Helter og Guder

Mjød har alltid vært nær knyttet til historiske figurer og mytologiske skikkelser. Kong Midas, gresk mytologis elsker av mjød, lærte å brygge den beste mjøden fra guden Dionysos selv. Skaldene, norrønes poeter og historiefortellere, fant inspirasjon i mjøden, og den ble kalt “skaldemjød.”

Historiske figurer som Beowulf og Olav den hellige drakk mjød som en del av sine samlinger og feiringer. Selv Erik den røde, oppdageren av Grønland, introduserte mjødbrygging til øya.

Den Moderne Mjødrevolusjonen

I dag er mjødbrygging i en fantastisk, ny renessanse. Mange små bryggerier har dukket opp, og mangfoldet av smaker og stiler er fantastisk. Tradisjonelle oppskrifter har blitt revitalisert, og mjødbryggere eksperimenterer med ingredienser og smakstilsetninger for å skape nye og spennende varianter.

I kjølvannet av norrøn mytologi og vikingekulturen har mjød også funnet sin plass i populærkulturen. Fantasy-romaner, filmer og TV-serier har økt interessen for denne historiske drikken.

For ikke å ha denne artikkelen for lang, avslutter vi her i dag; en reise gjennom mjødens historie, skrevet med hjerte og lidenskap av en nerd, middelmådig artikkelforfatter , men iherdig, lidenskapelig gammel brygger. Mjød har overlevd århundrer, og i dag nyter vi den mer enn noen gang.

Disclaimer: iht norsk lov reklamerer jeg ikke for mjød her. Jeg kan ikke si at mjød er godt, ikke engang at det er drikkelig – bare at vi lager det , og selger det.

Scroll to top